12 February, 2010

Terbaca diblog IJA....

hei..dah lama den tak menulis dlm blog nie..x de bahan la..so aku singgah di blog ija aku pun nak share kau orang pasal nie la...

30 Soalan – Cerita Anak Pertama

1. Adakah anda merancang untuk hamil/mengandung setelah kahwin?
~ memang aku tak rancang...

2. Apakah nama pilihan pertama dan kedua untuk anak anda?
~ 1. Afrina Hayani (girl)
~ 2. Afif Afham

3. Apa reaksi anda setelah dapat tahu mengandung?
~ happy sesgt...

4. Berapakah umur anda pada masa itu?
~ 25 years old..

5. Bagaimana anda mendapat tahu anda mengandung?
~ demam n muntah muntah

6. Siapa yang anda beritahu dulu tentang berita gembira itu?
~ my husband

7. Adakah anda membuat pemeriksaan jantina anak anda?
~ of coz.. tp x nampak..

8. Bila tarikah kelahiran (due date)?
~ Due date: 23/08/2009 .. exact date give birth: 14/08/2009

9. Anda mengalami ‘morning-sickness’?
~ Yup tapi x slalu...

10. Mengidam apa?
~ aku suka makan western food...

11. Dapat apa yang anda idamkan itu?
~ yap...

12. Apa jantina anak pertama?
~ Gurl...

13. Anda mahukan jantina anak yang lain selain dari anak yang pertama?
~ Lepas nie klu ada rezeki ingat nak anak lelaki plak..he,he

14. Berapa kilogram (kg) berat badan naik masa mengandung?
~ 20kg berat sgttt

15. Ada niat nak buat kenduri dan majlis potong jambul?
~ dalam perancagan..

16. Kenduri nak buat di rumah siapa?
~ mestila kat kluang ..umah mak den

17. Ada mengalami komplikasi semasa mengandung?
~ tak de

18. Di mana anda bersalin? (Nama Hospital/Klink/Rumah bersalin)
~ hospital Seremban..

19. Berapa jam dalam bilik bersalin (labour room)?
~ dalam labor room 8 jam lama siutt..mas tue br 5cm buka

20. Siapa yang bawa anda ke hospital?
~ my hubby

21. Siapa yang melihat dan temankan anda semasa bersalin dalam ‘labour room’?
~ x de sesiapa..sedih den..nurse x bg myhusband masuk...nursu n doc ade la

22. Bersalin normal atau Caesaran?
~ normal

23. Ada ambil apa-apa ubat (contoh: epidural) untuk kurangkan sakit?
~ x de

24. Berapa berat bayi anda?
~ 2.6kg.. kecik jerk

25. Bila anak anda dilahirkan? (Hari/Tarikah/Masa)
~ hari Jumaat 14/08/2009(5.35pm)

26. Siapa nama anak pertama anda?
~Afrina Hayani Binti Ahmad Kamal Arifin

27. Nama yang diberikan, idea siapa?
~ sama-sama mencari...me n my husband

28. Berapa umur anak pertama anda sekarang?
~ 5 months ++

29. Nak anak lagi?
~ sudah tentu

30. Apa nasihat kepada bakal-bakal ibu yang lain?
~ jage pemakanan mase mengandung n banyakkan berjalan..senang nak pushhhhh

2 comments:

~ Ija ~ said...

yer.. saye setuju dgn bnyk berjalan tuh.. hahha..senang push.. bukaan senang bukak//

aien said...

eleh ijah tuh ajak mak2 buyong jnjalan sbenrnye sruh shopping barg baby memanyk la tuh ahhahah...